Blokker België schrapt 302 jobs

blokker-1-01De Nederlandse winkelketen Blokker sluit 69 winkels in ons land, dat is meer dan één derde van het totaal, daardoor zijn 302 banen bedreigd. De 190 Belgische winkels van Blokker lijden verlies en daarom grijpt de directie in. De voorbije 5 jaar daalde de verkoop met 20 procent en bedroeg de omzet iets minder dan 130 miljoen euro. Het verlies steeg afgelopen jaar tot 18 miljoen euro, in 2015 lag dat op 15 miljoen euro. Blokker wilde het tij wel proberen keren met vernieuwde winkels, maar die optie lijkt nu ver weg.

De personeelsleden bij de Nederlandse winkelketen reageren onthutst maar helemaal onverwacht komt de aangekondigde sluiting niet. De mensen wisten wel dat het slecht ging met Blokker omdat de winkels de laatste jaren met een minimum aan personeel werken, terwijl er vroeger wel veel meer personeelsleden in de winkels rondliepen. De directie wil vooral de vestigingen sluiten die verlies maken en slecht bereikbaar zijn. De andere winkels wil Blokker behouden en er ook extra in investeren.

De Nederlandse keten lijdt vooral onder de opkomst van webwinkels zoals Bol.com en door het groeiend succes van goedkopere ketens zoals Action. Blokker innoveerde ook te weinig, zowel in zijn productassortiment als in zijn winkelaankleding. Daardoor kwamen er de jongste jaren steeds minder klanten over de vloer. Bovendien besliste Blokker pas de laatste jaren om met e-commerce te werken.