“Fusie tuincentra met Oh! Green concretiseren”

Erwin Van Osta, CEO van Hubo

Erwin Van Osta, CEO van Hubo

Onlangs raakte bekend dat Hubo zijn tuincentrumketens Walter Van Gastel en Intratuin laat fuseren met Oh! Green. Door die strategische stap kan het bedrijf zijn marktpositie in de tuinsector gevoelig verstevigen. De komende maanden wordt alles uitgewerkt. CEO van Hubo Erwin Van Osta van Hubo wacht nog op het groen licht van de Belgische Mededingingsautoriteit.

WELKE ZIJN DE BELANGRIJKSTE REDENEN VOOR DEZE FUSIE?
Van Osta: “Het is een logisch gevolg van de visie die ik over onze expansie in de tuinsector heb: we willen de architect zijn van de consolidatie van de tuinmarkt. De tuinsector is een heel versnipperde markt, waar nogal wat familiebedrijven de scepter zwaaien. Onze tuincentrumketens kenmerken zich door een heel homogeen concept, waar levend groen en decoratieartikelen de eerste viool spelen. Dat is een gelijkaardig concept als dat van Oh! Green. Zij staan al sterk in Wallonië en wilden voet aan de grond krijgen in Vlaanderen. Wij hebben al een mooie marktpositie in Vlaanderen en streefden naar uitbreiding in Wallonië. Dat heeft geleid tot een interessant verstandshuwelijk. Dit laat ons toe al onze activiteiten in één grote mand te leggen en op die manier sneller onze hierboven verduidelijkte visie uit te voeren.”

IN HOEVERRE ZIJN OH! GREEN EN DE TUINCENTRA VAN HUBO COMPLEMENTAIR?
Van Osta: “De assortimenten die beide ketens voeren, zijn vergelijkbaar. Het grootste verschil is dat je bij Oh! Green vooral het lagere prijssegment vond, terwijl dat van Walter Van Gastel hoger ligt. Geografisch zijn we dan weer erg complementair. Het aanbod kenmerkt zich door veel overlappingen, waardoor we behoorlijk wat synergieën zullen kunnen realiseren.”

WAT BETEKENT DIT VOOR UW MARKTPOSITIE?
Van Osta: “Op Aveve na, worden we hiermee de grootste tuincentrumketen van België, met een omzet van circa 70 miljoen euro. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen met Aveve. Zo hebben zij een heel heterogeen winkelpark, waar klanten zowel terecht kunnen bij kleinere winkels tot de grotere Aveve Plus-winkels. Onze tuincentra hebben een oppervlakte van minimum 5000 m².”

WELKE EVOLUTIE HEEFT DE TUINSECTOR IN ONS LAND DE JONGSTE JAREN ONDERGAAN?
Van Osta: “In 2008 is een overnamegolf begonnen, waarbij de investeringsfondsen Pentahold en E-Capital stelselmatig familiebedrijfjes in het zuiden van het land begonnen over te nemen. Vier jaar later hebben wij de keten Walter Van Gastel overgenomen. Op 1 juli 2016 volgde dan de overname van drie winkels van de Nederlandse keten Intratuin, respectievelijk in Zwijndrecht, Olen en Aarschot. Nu we onze tuincentra fuseren met Oh! Green, vertrekken de winkels van Walter Van Gastel en Intratuin uit de Hubo-groep en worden ze in een nieuw bedrijf gegroepeerd. De aandeelhouders van dat fusiebedrijf zijn Pentahol, E-Capital en Hubo.”

HOE WORDT DE FUSIE DE KOMENDE MAANDEN UITGEWERKT?
Van Osta: “Eerst en vooral moeten we daarvoor de goedkeuring afwachten van de Belgische Mededingingsautoriteit, bij wie we een dossier hebben ingediend. Normaliter volgt die goedkeuring eind maart. Pas daarna kunnen we echt plannen beginnen uittekenen en een aparte identiteit voor het fusiebedrijf uitdenken. Het personeel in onze winkels hoeft zich alvast geen zorgen te maken, zij kunnen
sowieso aan de slag blijven. Op back-officeniveau moeten we nog de denkoefening maken. Momenteel omvat de fusie zestien winkels, verspreid over heel België, en 280 voltijdse medewerkers. Op assortimentsniveau is het de bedoeling het beste van twee werelden te verenigen, om zo het meest optimale aanbod te creëren.”