GIKS Mode: “Altijd geloofd in technologie”

download

Stefaan Allemeersch, zaakvoerder van GIKS Mode

Al vier generaties lang gaat GIKS Mode als familiebedrijf mee. Overgrootvader Jerome Claeys startte in 1923 ArTex Family. Die naam stond voor Aartrijke Textiel. In de loop der jaren groeide ArTex uit tot een complete textielzaak. In 1999 veranderde de naam in GIKS Mode. Sinds tien jaar zit de vierde generatie aan het stuur, ondernemers die voor hun passie durven gaan én de technologische uitdagingen niet uit de weg gaan.

Stefaan Allemeersch: “In de mogelijkheden van de RFID-technologie geloofde ik onmiddellijk omdat er heel wat voordelen voor de organisatie én de klant aan verbonden zijn. In minder dan één week tijd werden alle gegevens naar RFID overgezet. Intussen is het systeem bijna acht maanden van toepassing. De belangrijkste overweging voor GIKS Mode om RFID in te voeren is stockbeheer. Niets is zo vervelend als een voorraad die niet klopt. Maandelijks gaat een medewerker in de winkel rond met de RFID-lezer. Die neemt van een afstand de info op van de RFID-tags in de kleding en accessoires. Dat vraagt maximum een uur tijd. Vroeger werd de voorraad slechts eenmaal per jaar in de verschillende filialen en centraal geteld omdat het een tijdrovend proces was. Voor 85 à 90% klopten de gegevens. Nu kan ik met zekerheid stellen dat we 99% juist zitten.”

Altijd beschikbaar
RFID is niet alleen een oplossing voor het automatiseren van de inventaris. Met de RFID-implementatie garandeert GIKS dat de verwachte productmix altijd beschikbaar is in de winkels en online. Het taggen van kleding- en accessoires gebeurt in het centrale depot. De herbruikbare RF Keeper-tags zijn compatibel met de diefstalbeveiliging en voorzien van een slim RFID-label, uniek voor élk item. In het magazijn valideert een RFID-lezer elk in- en uitgaand item. Vluggere transferts – kleding die van de ene winkel naar de andere verhuist, of vanuit het centraal depot komt – zijn dus ook een voordeel.

Snellere kassa-afhandeling
Stefaan Allemeersch: “Aan de kassa zorgt de Smart POS Detacher voor een 50% snellere afhandeling. Vroeger moesten we alle barcodes inscannen. Als het prijskaartje ontbrak, had je een probleem. Dat veroorzaakte een wachttijd aan de kassa. De ontkoppeling van de chip gaat snel, de prijs wordt meteen zichtbaar. Diefstal en fraude worden onmogelijk. Retouren zijn meteen beschikbaar. In de toekomst zie ik voor GIKS Mode mogelijks nog andere toepassingen met de RFID-technologie. In principe heeft het systeem het potentieel om de meegebrachte kleding in een interactief pashokje te herkennen. Shoppers kunnen navigeren naar meer productinformatie, krijgen suggesties voor alternatieve modellen en kleuren of communiceren met de winkelmedewerker om een ander kledingstuk naar de paskamer te brengen.”